Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Μία συναυλία και μία έκθεση για τη συμπλήρωση 34 χρόνων από τον θάνατο της Κάλλας

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τριάντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου, από την ημέρα που η Μαρία Κάλλας άφηνε την τελευταία της πνοή στο Παρίσι. Απόψε το βράδυ (9 μ.μ.) η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τη μνήμη της με μια συναυλία στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στην οδό Πατησίων.

Η κορυφαία υψίφωνος, που άλλαξε την πορεία του λυρικού θεάτρου τον 20ό αιώνα χωρίζοντάς το σε πριν και μετά Κάλλας εποχή, πέρασε στην αιωνιότητα αφήνοντάς, ωστόσο, ανεξίτηλο το σημάδι στην τέχνη της.

Στη συναυλία θα ερμηνευθούν άριες από όπερες τις οποίες η Κάλλας σημάδεψε με την ερμηνεία της.

Μεταξύ άλλων, θα ακουστούν αποσπάσματα από την «Τραβιάτα», την «Αΐντα» και τη «Δύναμη του πεπρωμένου» του Βέρντι, την «Τόσκα» του Πουτσίνι, τον «Κουρέα της Σεβίλλης» του Ροσίνι και τη «Νόρμα» του Μπελίνι.

Ερμηνεύουν, με τη συνοδεία πιάνου, η Λουκία Σπανάκη, η Αντωνία Καλογήρου, η Γιούλη Καραγκούνη, η Ειρήνη Καράγιαννη. Στην αφήγηση είναι η Μαργαρίτα Βαρλάμου.

Επίσης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εγκαινιάζεται σήμερα έκθεση προσωπικών αντικειμένων και ενδυμάτων της Μαρίας Κάλλας. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τον ΟΜΜΘ και το Ίδρυμα Μελετών Αλληλεγγύης και θα διαρκέσει ως τις 13 Νοεμβρίου, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Newsroom ΔΟΛ