Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Πώς η δρ. Κρίστι Φανκ έπεισε την Αντζελίνα να κάνει τη διπλή μαστεκτομή Πώς διατηρήθηκε το «σύμπλεγμα της θηλής» της Τζολί

H εντυπωσιακή γαλανομάτα γιατρός που χειρούργησε τη διάσημη ηθοποιό Αντζελίνα Τζολί είναι μεγάλο όνομα στο Μπέβερλι Χιλς. Η δρ. Κρίστι Φανκ, μαζί με τον σύζυγό της, Αντι, ίδρυσαν το 2009 το διαγνωστικό κέντρο «Pink Lotus Breast Cancer». Εκεί το τηλέφωνο δεν σταματά να χτυπάει, γράφει ο αμερικανικός Τύπος πλέκοντας το εγκώμκο της Φανκ.

«Είναι ένας αληθινός στρατιώτης  στον πόλεμο κατά του καρκίνου του μαστού». Οταν δεν φοράει την ιατρική ποδιά,  βρίσκεται στα τηλεοπτικά στούντιο για να ενημερώσει μέσω της «μικρής οθόνης» τους Αμερικανούς για τη σημασία που έχει η πρόληψη στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Κι όταν δεν βρίσκεται στα τηλεοπτικά πλατό, απολαμβάνει την συντροφιά του συζύγου της αλλά και των τρίδυμων αγοριών της.        

Η Φανκ, μέλος της Αμερικανικής Ενωσης Χειρουργών, με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Οξόφρδης και σπουδές στην ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Στάντφορντ, βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας με αφορμή την αποκάλυψη της Τζολί στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι υπεβλήθη σε διπλή μαστεκτομή για προληπτικούς λόγους. Ενα 24ωρο αργότερα, η Φανκ έσπευσε να δημοσιοποιήσει μέσω του Διαδικτύου λεπτομέρειες από το «χειρουργικό ταξίδι» της Τζολί. 

Η Φανκ ήταν ο άνθρωπος που έπεισε την Τζολί  να καταφύγει στη θαραλλέα αυτή κίνηση για να προστατεύσει τόσο τον εαυτό της όσο και την οικογένειά της. Η Αμερικανίδα χειουργός αποφάσισε να περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια στο blog της τα στάδια της προληπτικής διπλής μαστεκτομής - επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε η Τζολί λόγω βεβαρημένου ιστορικού- προκειμένου, όπως υποστηρίζει να ενημερωθούν όλες οι γυναίκες για τις επιλογές τους όταν έρθουν αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού. Η ίδια, μάλιστα, εξεπλάγη με το θάρρος που επέδειξε η Τζολί.

Τέσσερις μέρες μετά την επέμβαση,υποστηρίζει η Φανκ, η ηθοποιός επέστρεψε στη δουλειά της και προετοίμαζε την επόμενη ταινία της. Η επέμβαση έγινε στο Pink Lotus Breast Cancer, το κέντρο που διευθύνει η Κρίστι Φανκ. Η Τζολί υπεβλήθηκε συνολικά σε τρεις επεμβάσεις προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού από το 87% στο 5%. 

«Μόλις τέσσερις μέρες μετά από το χειρουργείο για την μαστεκτομή, χάρηκα που τη βρήκα όχι μόνο σε καλή διάθεση και γεμάτη ενέργεια αλλά με τους τοίχους γεμάτους από ιδέες και σενάρια για το επόμενα επαγγελματικά της σχέδιο. Κι ενώ μιλούσε κρέμονταν από το στήθος της έξι σωληνάκια, τρία από τον κάθε μαστό που κατέληγαν σε μία ελαστική ζώνη γύρω από τη μέση της» γράφει η Κρίστι Φανκ στην  ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο, μέσα στον ιστότοπο του Κέντρου Μαστού του Μπέβερλι Χιλς.

Οπως επισημαίνει η Φανκ, η πρώτη επέμβαση είχε ιδιαίτερη σημασία και ονομάζεται «διατήρηση του συμπλέγματος της θηλής», μια διαδικασία που ανιχνεύει την παρουσία καρκινικών κυττάρων στους υποδοχείς γάλακτος γύρω από της θηλές, για να μπορέσουν οι γυναίκες να διατηρήσουν τις θηλές τους όταν θα έχει αφαιρεθεί όλος ο υπόλοιπος ιστός γύρω από αυτές. Οι εξετάσεις δεν έδειξαν κανένα ίχνος καρκίνου και έτσι προχώρησε η γιατρός στην επέμβαση.

«Ο σύντροφός της, Μπραντ Πιτ, ήταν δίπλα της μόλις συνήλθε από την αναισθησία και ήταν συνεχώς στο πλευρό της σε όλες τις επεμβάσεις που ακολούθησαν», γράφει η Φανκ. Σε περίπτωση που η επέμβαση ήταν αποτυχημένη, τότε η θηλή θα έπρεπε να αφαιρεθεί και να γίνει στο εν λόγω σημείο τατουάζ.  Δύο εβδομάδες αργότερα, πλαστικός χειρουργός Τζέι Οριντζερ έκανε την δεύτερη επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της οκτάωρης επέμβασης, ο  γιατρός «επιχείρησε, ουσιαστικά, το πρώτο στάδιο αποκατάστασης των μαστών με ειδικά προσωρινά ενθέματα (μπαλόνια) για να διατηρήσουν τον όγκο προτού τοποθετηθούν τα μόνιμα ενθέματα σιλικόνης, που θα έδιναν ένα φυσικό αποτέλεσμα» γράφει η γιατρός της Ζολί.

Δέκα εβδομάδες αργότερα, ολοκληρώθηκε η τρίτη και τελευταία επέμβαση για την αναδόμηση του στήθους με την τοποθέτηση μόνιμων εμφυτευμάτων. «Η εξέταση πήγε εξαιρετικά καλά, βάζοντας τέλος σε αυτό το χειρουργικό της ταξίδι» γράφει στον επίλογο της λεπτομερούς ενημέρωσης μέσω του blog της η Κρίστι Φανκ.
protothema.gr